the bloggers !

Friday, 28 June 2013

wedding review#3 : baju nikah + veil a.k.a solemnization attire.

Assalamualaikum & hye semua! :)

korang ingt lg tak teaser yg ni?  kalau ada yg masih ingt dan nak tau mcma ghupa baju nikah aku, meh sini nak tunjuk detail. kalau takmau tau pun takpe, den nak cito jugak. manalah tau kot2 ada yang terinspired ke. chewahh. omputih nya bahasa ko!

sebenanrnya baju nikah aku ni simple je. takde beli  baju full lace beaded bagai. save cost katanya. pastu kang taktau lg bila nak pakai kalau beli yg full lace beaded. sbb heavy dan aku segan nk pakai p kenduri.itu pendapat aku lah. lain org lain pandangan nya , betul tak ? giler tak jeles tgk org punya baju nikah cantek2 mengelip2 tu? harus lah aku jeles! tp sy mengukur kain di baju sendiri. dan dah tau sgt perangai ni mcmna jadi beli dan buat je kain baju  nikah yg biasa2 ok? :)

aku beli kan ni dekat kamdar jalan TAR. masa tu beli time bulan puasa. ingt lagi p dengan tunang time tu. sbb yg cerewet tu dia. bukan aku, haha. so yg pilih kaler pun dia walaupun aku rasa mcm aku je yg pilih? haha. banyakkkkk sgt kaler yg aku berkenan masa tu. sampai tunang aku pening dan aku kena  marah sbb dia pening tgk aku bg cadangan kat dia byk2. biasalah org perempuan kan? mesti banyakkkkkkkk pilihan. haha. last2 amik kaler cream kekuningan kot? haraga dia? murah je! sbb aku pilih satin biasa taktau crepe ke apa ke sbb yg pilih jenis kain pun tunang, takmo yg panas katanya. tak kesahlah abg, janji u selesa i ok je :) tak silap dlm rm6 je kot semeter. beli 5 meter ke 6 meter ntah utk baju melayu. pastu perempuan 4 meter. standard size.

konon2 time tu nak buat kain flowy bagai2 tu. so tnya akk tailor berapa meter utk chiffon, dia kata beli 6 meter. wokey setel! beli 7.5m sbb nak buat utk veil sekali. harga tak ingt tp rasanya dlm rm5 je kot. total masa byr pun dlm rm120 ke tak silap. untuk 2 org, oklah sgt tu kan.

cerita nya bila hntr kat tailor, tetiba aku mcm takmaulah pulak buat flowy tu sbb chiffon tu nipis. nmpk mcm tak best je, so akk tailor bg cadangan buat kembang jgk tp campur2. ntah mcmna ye nak ckp? nnt aku google kalau ada aku letak sbb aku tak amik gmbo kain detail. tp dia campur satin pastu campur chiffon sekali. end up cantek jgk, nmpk jugak flowy tu :)

nak cerita yg chiffon yg terlebihh banyakkk tu kan, akk tailor tu bg cadangan suruh buat veil yg panjang tu. like a princess katanya, hewhew. tp serius best. pandai akk tu buat. kurang2 takdelah membazir. mula2 ingt mcm nk buat dia silang ke depan yg mcm Rilla pakai masa nikah tp tak jadi sbb aku takut nmpk gemuk yelah aku kan gemuk kalau kembang2 pusing2 kan nmpk lg berisi pulak. no no no! so lepaskan jelah dia. jadiklah mcmni.




cantek kan? * matiklah puji diri sendiri* haha. tak2. sbb aku tak sangka yg veil aku blh jadik mcmni. sbb mmg tak pernah plan dan fikir pun veil tu mcmna. yg aku tau aku nk buat veil beaded by ciktie. sbb mmg dia je vendor aku nk buat veil. tailor aku jahit siap2 lpastu yang kat kepala tu semuaaaaa ciktie yg buat. aku just belikan barang je, lace & pearl pastu ciktie yg buat semua. nampak tak berapa byk semuaaaa aku tu?




yg tampal dekat inner dengan bahu tu pun ciktie yg buat, aku just beli je benda2 tu. aku ckp dgn dia pandai2 ko lah nk buat mcmna. aku terima saja. dan yes, mmg ianya  menjadi! ditambah dgn veil yg panjang giler tu lpstu kat kepala mengelip2. mmg aku puas hati sgt! bajet kecik tp hasil nya membuatkan sy rasa sperti princess :p

utk beads pun sama. CIKTIE jugak punya kerja. mcm yg aku cerita sebelum ni. tempah baju kurung moden kosong upah rm60 je. pastu hntr kat CIKTIE jadi terus jadi mcmni :)

inner tu beli kat jalan TAR je. rm15 tak silap. x plan pun nak pakai mcmni sebenarnya. again, word tak plan lagi. mmg niat nak carik inner, nampak je terus grab pastu hntr kat ciktie dan siap! :) kesimpulannya, im verrryyy hepi with my outfit!


 ~kisah hati cikCT~

22 comments:

ceklala said...

congrats! cantik baju :)

cikCT said...

thanks ceklala :)

cintabella said...

cantik..dulu teringin nak buat veil flowing2 macam pastu posing macam tu tapi last minute tukar design..huhu..simpan dalam hati jee lah :)

Miss Hidy said...

Nk tggu review baju sanding..............

Diyana said...

mmg super labuh itu veil... loike~ (^_^)

Puan Yati said...

see, murah bkn penanda aras utk jadi cantek mcm princess.. =)

cikCT said...

kita pun x sgka veil jdk mcm ni sbnrnya. Jd pun kbtln sbb ada kain lebih. Hehe

cikCT said...

aiyyaaa..baju sanding nak jgk ke? Baju tu mcm biasa2 je.kang kalau aku rajin aku review lah kot..huhu

cikCT said...

loikeee jugakk! :)

p/s: yunk, blog takde dah ea..

Diyana said...

xde dah (T_T)
hehe

Pida said...

Cantik macam princess!

anis suryanie said...

cantikla CT!

anis suke pink n creme tu.. sweet n nice.. pastu kan nampak cam candy je.. cam sedap.. hehehe :)

cik tie@ibtisam said...

Tersedak2.,. Hukhukhuk

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

cantik sangat!

bintanghati said...

cantiknya baju nikah..

cikCT said...

Betul tu kakak.jimat selgi boleh kan :)

cikCT said...

Thnx kakak! :)

cikCT said...

Thank u anis.mcm candy tu yg tak thn..hehe

cikCT said...

Ko kn wedding plnnerku. Mesti lpsni lg byk ko tersedak2 kalau aku buat review.hehe

cikCT said...

Thnks dear :)

cikCT said...

Thnks yunk!

baju kita biasa2 je..modified je byk.hehe

anis suryanie said...

hahahaha... betul what.. cam marshmallow lagi tepat kot.. hehehe