the bloggers !

Monday, 17 June 2013

Passport. UTC Pudu. Pengalaman. Hadiah. Insaf.

Assalamualaikum & hye semua! :)

wahhhh. tajuk nak curlas gitu kann. aku taktau nk letak tajuk apa. so letaklah isi penting sebagai tajuk. oklah tu kan. asalkna org tau apa yg nk diceritakan.

ini cerita mmg fresh from ladang. sbb aku tau kalau aku simpan cerita mmg kompem takkan cerita lg dah smpai bila2. bz katanya -_- ok, straight to the point CT!

aku baru blk dr UTC pudu ni. kononya nak buat pasport dgn pantas dan cepat. dah byk kali google pasal UTC ni so decide nk ke sana je since senang ada LRT. kebetulan harini supplier datang, so mntk tlg dia hntr ke pudu. sbb aku takmau amik half day. nak amik time off je. dpt break 2 jam. 2.40 ptg isi borang and terus shoot ke pudu dgn bantuan supplier. alhamdulillah. sampai jgk ke UTC pudu tu utk first time. giler jakun! cantik dah pudu skrg. last dulu aku pergi taun 2010 kot? time tu diorg tak renovate lg. skrg ni bila dtg mmg ajaib gila. semua pejabat kerajaan yg penting ada kat sana. SKMM, JPJ, JPN, IMIGRESEN dgn ada byk lagi lah. tak tertengok aku.

sampai2 sana je terus carik signboard. oh, imigresen tgkt 2. naik lift terus ke tgkt 2 dan carik imigresen. mmg byk pejabat kerajaan dkt tgkt 2 tu. dah masuk2 imigresen tu carik kaunter pertanyaan tak jumpa. takpe, amik no. tp nk amik no pun kena beratur hoit.. ramai! ingtkan dtg weekdays dan after lunch hour, tak ramai org. rupanya sama je. takpe2, dah decide dh sebelum dtg td kalau ramai its ok. dtg lainkali amik cuti betul2 dan buat dgn cara yg betul. aku que jgk sbb nk bertanya dgn staf yg bertugas. ada staf yg jaga no tu. since aku byk persoalan nk ditanya sbb nk buat persiapan dokumen2 yg penting utk next permohonan kan.tggu jelah .dlm 7 minit jgklah baru sampai turn.

sbb aku lahir di Sabah, aku tau dah yg prosedur dia berbeza sikit. tanyalah org tu mcmna. rupa2nya, yg lahir di Sabah dan Sarawak dan pertama kali buat pasport tak blh buat dekat UTC. kena buat dgn HQ iaitu Jalan Duta. -_- *sigh* nasib baik tnya, kalau aku main redah je amik no tak ke naya? takpe2, sy pasrah. tnya lagi nk dokumen pape ke tak diorg ckp takde apa. blh amik gambar kat sana je. setel. terus blk ofis.

mmg dah plan blk dr UTC nk naik public transport. tp sbb aku dah laaaaaama giler tak naik lrt agak terpinga2 jgklah dgkt pudu tu. carik signboard p lrt nasib baik jumpa. jaaauhh! sobs sobs. dh sampai lrt tu pulak, aku jadik jakun taktau mcmna nk beli tiket, haha. memalukan sungguh. lama jgk tercangak kat situ baca pape yg patut , nasib baik senang. terus beli tiket ke titiwangsa dan tukar monorel ke chow kit. dah sampai chow kit, nak naik bas pulak ke opis. nak naik teksi, takmau. sbb nk save budget katanya, naik teksi dr chowkit ke opis blh makn sampai 4 ringgit lebih padahal naik bas baru rm1. kena berjimat ni. tp yg best nya, aku tak tau nk naik bas apa ke opis. HAHAHA. sengal! nasib lah aku ni jenis tak malu, tnya org dkt bus stop tu nak naik bas no berapa ke opis -_- yg bestnya, org yg aku tnya tu ialah student unikl jgk. shameshame.

sampai opis elok sebelum waktunya, oklah tu kan. lpstu aku termengah2 okay. rasa mcm baru lari pecut 500 m. nampak sgt yg ko dah lama tak berjalan kaki. selama ni pemalas kan nak berjalan. tempat dekat pun nak drive. padan muka!

nk masuk gambar tp td tak ada amik pulak. sebab excited sgt kat UTC tu so tak dan nk kuarkan hp cokia ku ini. korang bayangkan jelah ye.

oh, harini dpt hadiah kawen lg walaupun dah 1 bulan 2 minggu . mihmihmih. mggu lps pun dpt jgk. minguu ni pun dpt lg. rasa seronok sbb rasa mcm dh lama kawen tp hadiah dpt lg. excited ok :p lepastu terus bukak hadiah, dan cuba teka aku dpt hadiah apa?



so excited! upload kat fb and diorg ckp buku ni best. mihmih. tp bila bukak hadiah td menjerit jugaklah. almaklumlah, sy ni kan 'terer' masak. korang tgk jelah apa yg kwn2 aku reply -_- tq kak maz! insaf sy seketika. semoga dgn pemberian hadiah buku ini akn menginspirasikan saya untuk memasak walaupun di rumah mertuaku :p


 ~kisah hati cikCT~

4 comments:

sarahhernyzar said...

utc kuantan pn dah berubah. dulu terminal bus.. skng mcm2 ada kat utc. weken pn bukak. malam pn bukak. memudahkan kerja.. hehe..

anis suryanie said...

alaaa... bekira je kan? bagi jela buat kat situ apa salahnye.. hehehe

merahitujambu said...

YEEAAAHHH DPT HADIAH KAWIN LAGI..MOOD KAWIN LAGI KAN..KANNN

SFaezah said...

kite pon mcm tu gak masa pegi tebiu keja kat kl thn lepas..last dok kl masa 2006..bile dtg thn lpas, lrt sume da pakai token..bile last station gelabah nak letak token tu katne..last2 br sedar ada lubang mcm lubang tabung.. tu pon org blkg tnjukkan..malu gile

sorry ter komen pnjg plak..huhuhu