the bloggers !

Friday, 7 June 2013

kehidupan itu.

Assalamualaikum & hye semua! :)

rajin kak ct update blog kan. bila mood rajin dia dtg mmg mcmni . cuba kalau mood pemalaihh dia dtg. hampehss.

fuhh.

dulu sebelum kawen. sibukk je ckp dekat diri sendiri. cepatlah habis majlis. cepatlah habis kenduri. bukan sbb xsabar nk mengawan berkahwin ye kwn2. bukan2. sbb tak tak sabar nk habiskan keserabutan membuat persiapan. dari start aku mula pindah KL setiap minggu bz, bz ke sana ke sini membuat persiapan perkahwinan. dengan dugaan bertukar tarikh kenduri bila sepatutnya tggl lagi 2 bulan terus tertangguh ke bulan 5. lepastu mak andam buat hal. masalah wali, rumah dan sebagainya.

mmg banyak sgt. terlalu banyak cerita serabut sebelum kenduri sampai aku rasa, hoitt cepatlah bulan 5. malasss dah aku nk pikir. 2 hari sebelum nikah pun ada ceritanya tp takpelah. biar kusimpan di dalam hati sahaja. and alhamdulillah. selamat dah kami jadi suami isteri. dah 1 bulan 4 hari dah pun harini :)

dan bermulalah perjalanan kehidupan berumahtangga. lepas kenduri aku sambung cuti sampai seminggu,. masa tu mmg heavenlah. cuti dan tak bekerja, siapa yg tak rasa heaven kan? sekembalinya dari cuti berkahwin dan bermulanya bekerja? sobs sobs T_T

buat masa sekarang ni aku stay dgn family mertua. yelah takkan nk duk dgn family sendiri kan. melaka - KL. jauh tuu. tak sangup den. aku kerja di kg baru. husband di subang. family mertua di batang kali. ye, kami berdua travel pagi2 berpisah sbb masing2 kerja di tempat yg berbeza. sangattttttttt -_-

6.30 pg wajb keluar rumah, kalau lambat sikit, bersiap2lah kamu utk lebih sabarrrrrr di selayang ke jalan kuching -_- sampai opis 8.15 ke 8.30 pg. sobsobs. kalaulah smbil drve tu blh iron2 baju mesti aku dh blh buat stok baju p kerja sampai seminggu kan? *imaginasimelampau*

blk kerja 5.25 ptg aku dh tggu kat tempat nk punch out. harus! lps akk cleaner touch je aku akn jadi org kedua yg touch utk punch out. takde sape blh touch out sebelum aku. muahaha. harus terus drive blk rumah and sampai rumah mesti around 7 pm kalau tak jem melampau. kalau jem melampau blh drag hingga ke 7.30 pm -_- sampai je rumah mesti flat habis. sbb harung jem satu lepastu ikut jln ulu yam- sungai tua membuatkan aku lebih flat sbb penat main selekoh turun naik bukit. sape yg pernah lalu situ mesti blh  bayangkan apa yg aku tgh cerita ni. sobsobs

tapi alhamdulillah, family mertua sgt suportive. membantu aku dr segi penyediaan makanan. hihi. kalau menantu diorg ni sampai rumah and mak mertua tgh masak aku akan tlg jgk sikit2. tp selalunya bila aku balik semua dh siap. so aku just tlg bila nk mkn dgn dh habis makan jelah kan. kerja2 rumah yg lain mana yg aku sempat buat aku akn buat. sbb selalunya semua mak mertua dh buat bila aku dh blk kerja -_-

then lepas mkn tu rehat brg sengah jam ke sejam aku terus pengsan. ye pengsan. jarang lps mkn aku dpt duduk lama2 depan tv and borak2 sbb aku orgnya jenis tido awal. laaaagilah bila kena bgn awl2 pg kan. so korang2 jgn terkejut tau kalau jumpa aku kat luar nmpk aku gemokss comel yg amat sbb aktiviti sihat aku skrg iaitu lps mkn ialah tido -_- suami pun kena tggl luar tgk tv dgn family dia sbb mata aku mmg takblh thn dah. org kata, rahsia rumahtangga ialah tunggu suami tido dulu baru isteri tido kan ataupun tido sama2 *tidur ok tidur je,jgn pikir yg bukan2 tau*  tetapi aku tidak dpt mempraktikkan perkara tersebut. maaf suami. lgpun dia jenis yg suka tgk tv mlm2. nasiblah kan. hehe dan esoknya bermulalah rutin harian seperti biasa sehinggalah jumaat. and yeayyyyy! esok sabtu dan ahad! takyah bgn pg2 nk p kerja. hey! hey! hey! hooooyeahhh!

perbezaan selepas berkahwin? blh thn berubah jgklah rutin harian kita kan. yelah sebelum ni duduk sorang2 rumah sewa pulak tu. so mmglah blh buat sesuka hati kan. taknak mandi lps kerja pun apa ada hal? bukan org tau pun. hahaha. tp dh lepas kahwin ni, suami kena jaga. makan minum dia, pakaian dia. tempat tinggal kita. lagilah kalau duduk dgn mertua, takkan ko nak sepah2 brg kan? maka nya faham2 sendirilah :)

aiyoyoyoo..panjangnya membebel. dh lama tak menulis mcmnilah. kalau sesapa yg berjaya membaca sampai habis, tahniah sy ucapkan pd anda! ;p

meh tepek sikit gmbr kitorg 1st time p kenduri as husband and wife. excited sbnrnya ni. 1st sbb 1st time pergi as husband and wife kan. 2nd sbb kedua2 pengantin ni ialah kwn satu sekolah aku yg mana aku yg kenenkan diorg sampai diorg berkahwin. bak kata pengantin aku ni bunga telangkai diorg a.k.a mak ayam diorg. hampeh monie -_-


pengantin baru vs pengantin tak berapa nk baru


us :)
*terasa mcm makcik2 bila tgk diri sendiri*

 ~kisah hati cikCT~

8 comments:

Nursaila Norman said...

mcm saila dulu la.. pukul 6.15 dah kuar rmh :( pukul 7pm sampai rmh.. mmg x rasa mcm jd isteri langsung huhuhu..

anis suryanie said...

hehehe, anis pun tak sabarkan nak tamatkan semua kekusutan wedding preparation.. pening makk oiii! dgr cite cik akak ct cite pas kawen ni, tiba-tiba wat anis fikir sama.. hope sempat balik umah tu masak untuk somi.. *sempat ke? muahahaha*

sarahhernyzar said...

Rendu nk tempuh jem jalan kuching... Bhuahahahaha.. Sara mjls lg 2 bln... OMG! Rs mcm nk je lompat ke bulan... Stress amat ni..

Pida said...

Semoga selamat segalanya... kalau perlu carik rumah yang lebih dekat dengan tempat kerja, itu mungkin lebih baik. Supaya badan tak penat, mental tak terganggu. Dapat la layan suami dengan lebih baik, Chewah.

cikCT said...

nasib baik saila dh hbs melalui zmn2 mcmtu kan .. jeles tgk saila skrg.. hihi

cikCT said...

haha.. utk anis, selamat bersiap sedia mnghadapi alam rumahtangga yg penuh pancaroba ini. hewhewhew.

just kidding anis :) seronok tau alam rumahtangga ni ^_^

cikCT said...

sarah rindu jln kuhing? mehlah keje ikut laluan jln kuching lg :p

enjoy the preparation sarah. nnt emsti rindu blk pas kenduri nnt :)

cikCT said...

tq kakak pida :)

skrg ni mmg penat sgt rasanya. baru 1 bulan lebih kahwin dh ckp penat kan. sobs sobs.

insyaAllah lepas raya ni mmg plan nk pindah rumah dh.. tak daya nk berulang jauh2 mcmni lama2 :(