the bloggers !

Tuesday, 30 October 2012

sudah bersediakah anda? mahupun saya?

Assalamualaikum semua :)

korang yg follow blog aku dr mula *entah ada ke tidak* xtaulah perasan ke tidak kan..yg blog ni start dgn cerita all about my life..but lately ni aku agak suka bercerita ttg persediaan perkahwinan..al-maklumlah, 1st time nak kawen.. ;p

so cerita pasal kawen2 ni,adakah anda atau saya sudah bersedia? bersedia bukan dr segi wang ringgit ye semua..mental dan fizikal tu of course..tp sedarkah anda,apabila anda menjadi seorang isteri, anda bukan shj membawa nama anda shaja tetapi suami anda..ye, suami! *seram*

sbb apa aku cerita mcmni?sbb aku sedar yg aku ni orgnya tersaaaaaaangatlah peramah tak kira lelaki atau perempuan..that is me.my name is siti noorhaniza..kawan2 dr sekolah sampailah ke uni mesti tau perangai aku mcm mana..mungkin ada sesetengah org yg akn ckp its like gedi*. i hate that word..sbb for me gedi* is for some1 yg act to seek attraction.tp nak buat mcmna kan,mulut org, siapa kita utk menutup mulut setiap manusia?

jadi, apabila anda ataupun saya ingin menjadi seorang isteri cubalah utk berubah..bukan kita berubah menjadi orglain..tapi berubah utk menjadi yg lebih baik..sebab apa?sebab di mana2 pun kita pergi atau beraksi, org takkan tnya "siapa dia tu?" org akn tnya dan ckp, "owh...dia ni isteri si polan "

bukanlah maksudnya kita ni perlu jadi sombong or whatsoever,tapi peramah biarlah bertempat..berkata biarlah beralas..walau apa pun yg kita lakukan atau ingin lakukan, kita mesti ingt yg kita bawa nama org lain dan bukannya nama kita sahaja..orglain itu bukanlah suami sahaja tetapi keluarga kita jugak :)

renung2kan dan selamat beramal!

~kisah hati cikCT~

5 comments:

LiNda said...

huhu..kdg2 rse cam tkut gak nk kawin, tkut x mmpu dr sgi mental. Tapi nak gak kawin..hihi. By the way linda pun mcm tu, peramah sgt. kdg2 isau gak ade yg slh paham .

Cik Saila said...

kalau ct risau psl sifat ramah, saila risau sbb saila degil..tp btl la ct, saila pun selalu takut+risau nak kawen sbb sifat sendiri..takut nnt kita menyusahkan pasangan pulak :(

tp pape pun kita jgn mengalah, kita kena cuba yg terbaik k! :))

Cik Saila said...

kalau ct risau psl sifat ramah, saila risau sbb saila degil..tp btl la ct, saila pun selalu takut+risau nak kawen sbb sifat sendiri..takut nnt kita menyusahkan pasangan pulak :(

tp pape pun kita jgn mengalah, kita kena cuba yg terbaik k! :))

Pida said...

Dia harus menerima perangai dan sikap cikCT. Selagi tak keterlaluan dan selagi tidak melanggar batas syarak dan undang-undang, just be yourself.

Mak mentua Kak Pida tau Kak Pida tak suka masak. Jadi bila dia datang rumah Kak Pida, dia yang masak.

Itu contoh kesefahaman. Dia terima Kak Pida. Tapi Kak Pida bukan ambil kesempatan, adalah aspek lain yang Kak Pida lebihkan. Contohnya dalam berbelanja, memang Kak Pida tak berkira satu sen pun.

I don't change just to please people. ;)

Zuraidah Butang said...

dulu rasa macam takot dan tak redy..lepas dah kwen...rase mcm..."owh mcm ni ke perasaan kawen..biasa jek" hehehe

sy folo awak.:P