the bloggers !

Wednesday, 29 May 2013

update.

Assalamualaikum & hye semua! :)

byk benda rasa nk cerita tp taktau nk cerita apa . my bad :|






rasa mcm nk tnya korang sesuatu. nk mintak pendapat mungkin?


mcmni cerita dia, si A meniaga online. buat brg2 kraf dan DIY. dia belajar buat benda2 ni semua dgn usaha sendiri. google dan youtube sahaja, mula2 dia biasa2 je. biasalah org baru nk stat bisnes kan.. dan lama kelamaan perniagaan dia semakin maju. bermula dr kecil2 an dan sekarang alhamdulillah nampak peningkatan di situ. dia jual through fb sendiri and page dia.

persoalannya, ada yg mula merisik beliau bertanya ttg bagaimana mahu  membuat brg2 kraf dan DIY tersebut, beli di mana dan sebagainya. jika anda menjadi beliau, apakah yg anda akan lakukan?

thkns korang! :D


 ~kisah hati cikCT~

14 comments:

cintabella said...

erm..kalau die nak tau step utk buat boleh lah bagitau kan..tapi if die nak tau supplier barang mungkin susah sikit..

nZaOdonut said...

berat nih...hehehe..
ak ase lau nk bgto pon basic2 jelaa...(pasal amek brg mane) tp tuk step2 buat tuh skill kne blaja sendirik jugee...hew hew hew

serupe laa mcm buat biz kecilan kueh2 dari umah nih...

cikCT said...

tulah..patutnya kalau step tu kan dia blh tgk kat youtube ke google ke kan..

yg supplier tupun dh ckp dgn member, bgtau tempat yg senang dpt bukannya dgn supplier dia..sian kat member tu.

thnks canteks! :)

cikCT said...

setuju!

bg aku kalau step tu dia kena carik sndiri atau usaha dulu.kalau dh cuba tak blh jadik barulah p tnya yg pakar kan.

ni tak, dtg rumah org dgn tgn kosong then mengharapkan org tu ajar full step. parah2 =_=

Nursaila Norman said...

kalau nak tau step dh byk tutorial, boleh google je kan.. :)

Princess Feyqa said...

huhu mungkin boleh bg ilmu tp yg simple2.. yg hasil dr creativity kena berguru :P

FIFI said...

kalau kita, tak ada masalah nak minta tolong ajar..lagi banyak kita ajar orang, lagi mahir kita buat satu benda tu..be positive..kalau takut orang yg baru nak belajar tu cantas bisnes kita, percaya pada rezeki Tuhan..

lagi banyak kita tolong orang dgn ikhlas, lagi murah rezeki kita..in sha Allah, tapi kita kena la berusaha lebih..tak boleh nk duduk selesa je..dan orang yg nak belajar tu, jgn la minta disuap je kan..

cikCT said...

betul tu saila..bg kita better usaha dulu then kalau dh usaha mintak advice pulak kan.. tp mungkin dia bukan dr org yg kaki internet that's why dia tnya kwn tu kot..

thkns saila :)

cikCT said...

agreed! blh bg ilmu but maybe dia perlu buat sesuatu yg lain utk mennunjukkan dia lain dr yg lain kan.

cikCT said...

fi,

sama mcm yg kwn kita (si A) tu ckp. mmg dia ajar pada mulanya sbb rezeki masing2 Allah dh bg tp kadang2 bila terlalu minta disuap yg menyebabkn si A tu mula rasa annoyed..

tenku butang said...

err.. CT, kalau teman lea kan.. bab2 berkaitan dengan bisnes or mata pencarian kita, teman x rasa ia bole di share.. sebab kita pun bukan senang2 nak maju dengan bisnes kalau x usaha kan.. nak cari supplier pun kena survey, kita sendiri buat semua tu. lain lea dh ada depan mata.. macam teman pun berbisnes jugak.. n ada jugak yg bertanya mana dapat barang.. hemm.. memang tak laa.. xkan nak citer kan.. bukan kedekut.. tapi nak mencari supplier dulu memang agak susah.. nak buat banyak survey.. bjalan berbatu2 nak cari tmpt supplier.. sape yg penat? kita kann.. so.. org lain klu nak bisnes yg samam mcm kita tu kenalah usaha lebih mcm apa yg kita buat.. pendpaat teman mcm tu.. maaflah klu diorg akan cop kita kedekut pun, ada teman kesah.. hu2.. ilmu bole di share.. but tmpt n bagaimana dapat brg, cari sendiri la yeee.. hee.. itu je pendapat teman.. opss.. ter panjang le seuda.. hu2

orked violet @ SYA said...

same La.. Sya pon sokong butang! hehe

sarahhernyzar said...

For me ajar yg basic saja atau share google dan youtube yg dia start bljr. Utk brg2 tu just kasi instict je la boleh didapati di mana. X perlu bgtau exact supplier... Hehe.

anis suryanie said...

kalau anis, anis gitau je.. kat mana nak cari barang-barang tu.. and bagaimana cara nak buat.. anis rasa tak salah share, rezeki masing-masing kan? :)