the bloggers !

Monday, 25 November 2013

PCOS?

Assalamualaikum & hye semua! :)

korang2 kesayanganku semuaaaaaaaaaaaaaaa + kakak kesayangan kakak pida :)

thanks for your lovely advice. aku meluahkan perasaan seketika. sbb rasa mcm dah lama tak share perasaan kat blog. tuyg terbuat entri emosi  :p anyway, sayang korang semua walaupun kita tak pernah jumpa each other (errr..ada jgk yg dh jumpa sebenarnya.hihi)

selepas meluahkan perasaan, akhirnya kumemberanikan diri melangkah kaki dan badan yg semakin berat ini berjumpa specialist. dh byk kali kena tazkirah dgn kakak opis tp hatiku dan diriku sungguh malas plus malas plus malas plus malas. hahaha

eh, wedding review tak habis pun lagi kan sbnrnya. ntah mende yg aku nak review pun taktau. jahat betul si pemalas ini. dah sudah aku dh mengarut. tajuk entri tak sama dgn entri kan. dem yu :p

ok intro dh melalut ke laut.

sebenarnya ingat takmo cerita lagi tp sbb aku dh penat duk berjalan2 buat research dkt blog org maka marilah kita menyegarkan mata kembali dgn memenuhkan entri di blog sendiri.

ye ye aku tau aku dh melalut lagi. td ckp aku ada pergi specialist kan?

tau tak knpa pergi jumpa speacialist?

sbb period tak dtg 2 bulan ++ tp bila test sendiri negatif. its ok actually. sbb dh biasaaaaaa sgt test -ve :p

tp kali ni kena jugak p jumpa doktor sbb dh 2 kali dia buat hal mcmni. so kena lah tau jgk kan kenapa.

yeah, and akhirnya jumpa doc, doc scan perut (weh sejuk gila gel tu)

doc ckp rahim awk dh tebal sgt dh ni. dah 3 cm. seperti setebal ibu jari kaki (dlm kepala dh terbayang ibu jari kaki tp still tak blh imagine jgk cerita sebenar.haha) tapi takde yg melekat ye. ni doc yg ckp tau.

ok takpe kita cek ovari awk pulak. yeah, and she said ini ovari awak dan telur nmpknya kecik2. aku dh mcm hah? telur kecik2? apakah maksudnya?

takpe2 kita cek ovari kiri awak pulak. oooo, sama jugak ni. telur kecik2. meh tengok sini. (sambil menunjukkan apa yg ada di skrin) tp yeah mcm biasa. aku tak nampak pape. -_- iya kan jelah.

setel dh scan , so marilah kita berbincang. doc ckp aku ada PCOS. aku dh mcm..errr PCOS? apakah lah pulak itu. aku ingtkan aku ada cyst walaupun cyst tu taktau mende sbnrnya.huhu.

doc ckp daripada 5 wanita yg jumpa dia akn ada 1 org yg ada PCOS. doc ckp mungkin disebabkan berat badan aku yg naik secara mendadak. doc pesan suruh exercise and reduce weight at least 5%. T_T

but its ok my dear :)

atleast dpt tau awal apa masalah. dah tau awal so kena berusaha lebih sikit dr yg lain lah kan. :)

doc bg ubat turun darah tp sebelum dia kena buat pregnncy test lg sekali utk confirmkan. dan jawapannya still -ve :)

kena mkn ubat turuh darah dan doc bg clomid. dia suruh mkn clomid hari ke 2 period and inform her so that she can track my telur. maksudnya akn ada appointment dgn dia blk tp taktau bila. kena tnggu makcik period ni dtg dulu :P

eh, PCOS ni mende sebenarnya? errr..mcm malas pulak nk explain. blh try google or simpe explation here

yg penting, be positive baru lah upt boleh positive nnt! eh? wish me luck :)


contoh utk perbezaan ovari normal dan ovari PCOS

 ~kisah hati cikCT~

13 comments:

Cik Jelita said...

dear...try consume jus qaseh utk bg period stabil gitu...insya-Allah ada rezeki...usaha tangga kejayaan kan? hehe. good luck k...
here puan rina hamid ada sharing bout jus qaseh
http://rinahamid.blogspot.com/2013/06/jus-qaseh-gold-adinda-untuk-mendapatkan.html

cik mah said...

Oooo...br tau ape tu PCOS....moga2 akan cepat2 positif...

Siti Hajar said...

Takpe2. Nanti bila dah ada rezeki, insyaAllah akan tiba ;)

Naveed Rauf said...
This comment has been removed by a blog administrator.
orench ladee said...

tq for the info :)
done follow awk~~

Kisah Si Dairy said...

saya pun masih menunggu jugak nie...harap harap ada lah rezeki satu hari nanti

cikCT said...

cikjelita,

thnks! kita dh start survey jus tu tp mmg susah nk cari.so kena beli online ..

cikCT said...

thnks cikmah :)

cikCT said...

thnks dear :)

cikCT said...

insyaAllah ada rezeki utk kita berdua nnt :)

s h a said...

Sha baru taw PCOS tu ape.Sha doakan CT cepat2 dikurniakan zuriat juga.Amin.In shaa Allah. :)

PUAN PIA said...

InsyaAllah.. betul2.. PCOS ada chances jugak utk pregnant.. jgn stress2 ok.. InsyaAllah... xpe. rezeki Allah, Dia sahaja tahu bila masa yg sesuai nk bagi anak ok..

anis suryanie said...

hurmm.. mcm anis aritu.. period selalu lewat.. kadang2 almost 1month.. cek upt -ve.. tapi anis tak pernah lah lewat sampai 2bulan.. tak pergi jumpa doc pun.. anis just assume mungkin sebab stress so period jadi irregular.. pastu anis consume EPO, evening primrose oil tu.. Alhamdulillah lepastu period anis regular balik.. tak lama lepas tu my upt +ve..

tapi takpe.. kalau PCOS cikCT still boleh preggy.. mcm sorang kawan anis ni.. belum kahwin pun sampai setahun tak period.. tapi bila dah kahwin, Alhamdulillah makin stabil.. and dah ada anak sorang dah pun..
banyak2 berdoa dan ikhtiar ye syg :) ini semua dugaan buat kita