the bloggers !

Thursday, 12 December 2013

ceritera ceritera macam macam

Assalamualaikum & hye semua! :)

taktau nak letak tajuk apa sbb taktau  nak cerita apa. tiba2 mcm semangat lak nak update entri baru tp idea takdak. jadi marilah kita merambu ramba saja kali ini.

sedar tak sedar rupanya dh 7 bulan lebih dah aku kahwin. yg lain2 pun sama. mcm saila dgn ziema lagi lah. tup2 je dh setahun, rasa mcm baaaaaaaaru je tgk saila update hari2 pasal weding prep dia. and rasa macam baaaaaaaaaaaaaaaaaru sgt p wedding ziema dgn cikmah dulu. serius rasa mcm semuanya masih baru lagi. dan jugak b2b 2013 yg sama2 update progress wedding and tgk blog2 diorg ramai yg dulu perut ramping sekarang besar ke depan sudah. hihi. nana, fifi, cikmah, elyana n ramai lg :)

itu mukadimah utk rakan2 blog.

dah alang2 update ni, meh aku nak cita pasal PCOS. sbb entri lps aku mls nk explain pcos tu apa. skrg ni based on kefahaman aku lah ye. kalau salah maafkan sy.

utk perempuan yg normal, ovari akan mengeluarkan ovum kan? ok sebelum ovum itu menjadi ovum, ia akan berada di dalam telur. sepatutnya telur itu akan membesar sehingga lah ia menjadi ovum. tetapi pesakit pcos ni, telur tu tidak membesar. dia jadi kecik2. bila telur tu tak membesar menjadi ovum so mcmna sprem nak disenyawakan kan? sbb tulah pesakit pcos ni tidak mengandung. tetapi tidak mengandung tidak bermaksud TIDAK BOLEH LANGSUNG pregnant ye. itu silap. ada je yg pesakit pcos get pregnant. cuma kena berusaha lebih sikit dr org lain je :)

aaaa, nak membebel apa lg ni?

itu jelah kot. haha. entri takde motif. maafkan sy wahai pembaca.



gambar mmg takde kena mengena dgn entri atau tajuk. sbb taktau motif apa kan entri ni sbnrnya? haha. album aku siap lama dah sebenrnya tp tak dan nak p amik. insyaAllah dh dpt album semua nnt aku review wedding aku yg berlangsung pada 7 bulan yg lepas ea? hihi

 ~kisah hati cikCT~

9 comments:

Nursaila Norman said...

ups! tetiba nama kita disebut? malu laaa..
tu lah ct, saila LANGSUNG tak sedar saila dah kawen 1 tahun. LANGSUNG tak terasa. mungkin masa berlalu terlalu pantas kot..awk pun dh 7 bln rasa mcm baru je tgk pic awk nikah kt FB..huhuhu..

pasal pregnant,no komen..sbb kita pun belum pregnant lagi..hehehehe..tapi saila doakan b2b 2012 yg masih belum pregnant kita pregnant sama2 eh!

S. Faezah said...

br tau ape tu pcos..
semoga awak cpt +ve! :)

hatif iezyan said...

dear, saya follower blog awak, tapi silent reader..
psal pcos tu, saya syor kan awak buat atkins diet..
pcos ni die slalu kandungan gula lebih dlm badan..
insyaallah kalau kurangkan carbohydrate dan gula, telur(ovum) akan membesar bagi juara..n kalau boleh loose a few kgs...insyaallah, usaha yakin dan tawakal..
saya pun belum ade bby, kawen 2012..tapi kita usaha sama2..
mungkin awak boleh follow blog twolinesfound (jay farhana)..
utk details tips ttg pcos..

cik tie@ibtisam said...

hehehe.. lalala.

cikCT said...

sebut je saila. tak sempat link pun. malas. hehe

cikCT said...

thnks dear :)

cikCT said...

dear, thnks jd silent reader. malu pulak bila tiba2 silent reader. hehe

kita mmg folo blog jay farhana. n act dh masuk pun grup ttc tu. kenal kak jay pun sbb baru tau sndiri ada pcos. so byklah research and jumpa geng2 ttc ni.

gud luck for us ! :)

cikCT said...

mondo ea jang oiiii.. hehe

anis suryanie said...

ala.. anis pun still banyak yang tak review.. berhabuk dah kat dalam draft tu.. hehehe..