the bloggers !

Thursday, 27 March 2014

TTC: pengalaman itu . alhamdulillah :)

Assalamualaikum & hye semua! :)

lama tak update blog. lamaaa sgt2 x update. lama menyepi dari dunia blog. konon nk membawa hati yg lara lah sgt. chewaahh.

kalau korang stil ingt dulu aku pernah cerita pasal PCOS kan.aku ada ambil clomid masa 1st appointment dgn O & G al islam kg baru. alhamdulillah. tak sangka bulan tu jugak aku conceived. mmg tak terjangka sbb masa tu niat pergi o & g sbb nk regularkan period cycle.meh nk ceritakan turutan dia:

29/11/2013 : CD1 selepas 71 hari xdtg period (yg ni mkn ubat sbb nk terpaksa turunkan darah)

30/11-4/12/2013: Clomid 50mg selama 5 hari (amik setiap kali pd waktu yg sama. mkn dlm 9-10 mlm)

10/12/2013 : appointment dgn o & g utk check ovum. alhamdulillah. ada ovum yg matang. doctor pesan suruh BD sampai cd21 lpstu buat urine test after 2 weeks.

25/12/2013: 1st upt. jawapan,-ve. test pg2 subuh tu. dh nmpk -ve so kita buang sahaja upt tersebut. lpstu dlm pkl 9 ke 10 ntah tergrak hati nk tgk blk. tiba2 je nmpk ada line lagi satu tau. tp tersangatlahhh halus seperti sehelai rambut. ok xpe. abaikan je. sbb aku pun test awl sgt kan. aku test awl sbb macam ada simptom2 pregnant mcm yag aku rasa ketara sgt ialah rasa mcm nk demam lps maghrib. dkt seminggu jgklah. lpstu ada mcm sakit mencucuk bhagian ari2 tiba2.tp kejap jelah. tuyg tetiba terasa mcm eh, aku pregnant ke ni. lagi satu sbb aku dpt beli upt murah. masa tu just rm3 je satu yg kalau kita beli kat farmasi harga dia rm8.

27/12/2013: +ve alhamdulillah. tunjuk kat husband.pg2 aku kejutkan dia siap bkk lampu lagi. tp sbb kaler dia x berapa nk terang. so kitorg still rasa mcm tak percaya lagi. sbb aku amik clomid aritu. aku takut sbb clomid upt bg false result.

28/12/2013: beli upt yg clear digital blue tu. kitorg plan nk test selpas period delay 2 minggu.

29/12/2013: upt test lg sbb tghri tu nk p mandi sungai. so nk cnfrmkan lg sekali takut dah ada kang terlasak kang buat naya je. alhamdulillah result semakin terang. yg ni guna upt biasa je.

30/12/2013: blk keje tu gatal p test lg. HAHAHA. sbb maghrib blk keje tu aku perasan perut aku besar semacam. sbila husband tgk dia pun mcm tak percaya. sbb sbnrnya time ni dia tak percaya lagi aku pregnnt. dia xsuka result upt yg naik line ni. sbb dia kata kaler C dgn T tu sama. kalaau blh dia nk yg line kedua tu biar warna hijau ke biru ke sbb nk buktikan kita pregnnt ke tak. adoi laki aku ni. buat lawak pulak. kali ni aku test mghrib tu jugak. takde nk tggu subuh2 lagi sbb rasa nk tau sgt yg aku ni pregnnt ke tak kan. dan result dia:

ALHAMDULILLAH. 2-3 weeks. malam tu jugak husband aku bgtau dkt family dia masa tgh dinner kat meja makan. mgm happy sbb kebetulan akk husband aku prgnnt jgk tp bersalin awl bulan 4. so bila kira2 expected due date will be eraly September 2014. kiranya family mertua aku akn dpt 2 cucu dlm setahun. seronok. mmg seronok. lagi lah untuk aku yg dah tggu hampir 7 bulan. ye, masih baru lg lah kan. tak lama sgt mcm org yg dah bertahun2 kahwin tp belum ada rezeki lg. rezeki masing2 tapi, siapa yg tak excited kalau pregnnt kan? :)

yg buat kan aku betul2 tak sgka tu ialah bila kami dipermudahkan dgn rezeki pregnnt dgn hanya 1x cycle clomid. alhamdulillah. mmg tak sgka sgt masa tu. masa 6 ke 7 minggu aku baru p buat buku merah. 1st apointmnt mmg akn jumpa doktor. lps2 tu hnya akn jumpa doktor kalau ada apointmnt atau masalah je. so masa jumpa doktor tu aku cerita lah psl period, clomid bla bla bla. apa yg buat aku ingt sampai skrg ialah bila doktor cakap, rezeki awk. baru sekali mkn dh pregnant. orglain yg dah bertahun dan berkali2 cuba dgn clomid tp tak berjaya lg. alhamdulillah doktor. alhamdulillah. tu je yg aku ckp dgn doktor. lpstu next apointmnt aku dgn doktor ialah pada 10 minggu kalau ikut LMP. dia xblh nk scan skrg sbb masih baru lg kan. aku pun ok kan jelah.

morning sickness masa pregnant alhamdulillah, aku xde morning sickness. cuma pg2 aku kena mkn sesuatu sbb aku banyaaaaakkkkk sgt angin once dah tau prgnnt. lpstu asik laaaaaaapaaarrrr jelah manjang. xblh lapar sikit, kalau lapar  mesti lpstu uwek uwek tp uwek angin je. bkn  muntah pun. so sblm aku drve p keje aku akn pastikan ada stok mknn dlm kereta since aku p keje akn gerak seawal 6.30 pg and sampai ofis dlm 8 ke 8.15 pg. aku terpikir kalau aku ada morning sickness mesti susah aku nk p keje sbb kami husband and wife mmg p keje asing2 sbb tempat kerja dua2 jauh. sbb tulah aku xde morning sickness kot. sbb kalau aku alahan pagi mcmna aku nk drive kan. mmg bersyukur sgt masa ni. ckp dgn baby thnks sbb tak buat mummy muntah pagi2 :)

masa 8 minggu, aku p scan snediri kat klinik swasta. sbb bila google ckp yg masa 8 minggu expected kita akn nmpk dh jantung baby kan. jadi kami perglah klinik biasa yg ada buat scan tu. masa pergi tu mmg berlenggang jelah kan. rupanya kalau blh biar lah kita bwk sekali buku merah tu sbb doktor nk tgk rekod. tp sbb xbwk kan so tak pe je. doktor pun scan lah mcm biasa. yg buat aku risau sbb rasa mcm ada sakit2 je area rahim tu kan, tuyg nk scan awl sbb takut ectopic ke. bila scan tu alhamdulillah doktor ckp kandungan dlm rahim. dia tunjuklah kantung semua tu. masa tgk dscan tu mmg teruja sgt! sbb nmpk ada kantung mcm bentuk kacang tu dlm perut kita. tapi doktor ckp stil xnmpk jantung lagi just kantung je. so doktor expect kandungan ni mgkn baru dlm 5-6 minggu je. since aku mmg ada mslh period so aku iya kan jelah. maybe betul lah. ovulate lambat kot. walaupun dlm hati ni kuat kata yg seaptutnya kandungan mmg dah cukup 8 minggu (berdasarkan ubat turun period yg aku makan dan juga clomid dan cek upt lebih awl dr tarikh jngkaan period) tp takpelah. since aku ada apointmnt dgn KK masa 10 minggu. so aku iya kan jelah, dgn harapan masa 10 minggu insyaAllah akn nmpk dh jantung dsb :)

fuhh, ok dah panjang pulak rasa nya cerita. nanti aku sambung pulak cerita masa check up 10 minggu dan 12 minggu :)

p/s: 28/2/2014 - D&C di hospital sungai buloh. yg ni pun aku akn cerita masa next entry ye :)





 ~kisah hati cikCT~

15 comments:

Nursaila Norman said...

sabar je ct..saila due early sept..kalau x kita sama,tp nk bt mcm mana..allah lebih mengetahui dari kita :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. alhamdullilah syukur. murah rezeki awak suami isteri... salam perkenalan daripada mak buyong.. hehehe

cikblueberry said...

saba yea ct..Insya Allah selalu lepas gugur lg senang lekat mcm saya xsempat nak tunggu cycle pertama dah pregnant balik

cik mah said...

Sabar ye dear...cik mah tau nhm perasaan tu mcm ne...semoga ada rezeki cepat lagi lepas ni..take care tau..jemput join GA cik mah ye...

shu said...

akn ada rezeki lg nnt awk..sy pun trtnggu2 bla nk pregnant..doakn kt pregnant sma2 eh..hehe :)

Puan Awin said...

inshaallah ct, nnt ada rezeki, kita boleh cuba lagi ;)

anis suryanie said...

salam dear.. mula2 baca anis tak sabar pulak nak wish tahniah... sampai je bawah.. terkedu jap.. takpelah dear, nanti ada rezeki lagi tu.. dont worry.. kawan anis lepas miscariage cepat je conceive balik

cikCT said...

kalau x kita due sama2 kan :)

kita doakan kandungan dan baby saila sihat walafiat. insyaAllah :)

cikCT said...

salam perkenalan jugak sheila :)

cikCT said...

amin amin amin. mudah2an cepatlah kitalekat blk.tuyg tgk awk lekat cpt lps gugur kita mmg rasa excited sgt.hihi

cikCT said...

cikmah pun pernah rasa jgk kan..insyaAllah cikmah.amin :)

cikCT said...

kita doakan shu diberi peluang pglmn mengandung dan melahirkan anak..mana tau rezeki bby kita sama tahun kan. hehe

cikCT said...

insyaAllah amin..ada rezeki utk awin jugak nnt,kita sama2 pregnnt blk ea tau :)

cikCT said...

wslm anis..tulah kita dh blh agak dah sbnrnya.tuyg cpt2 tulis p/s kat last entry.hihi.

thnks anis. doakan kita conceived blk cpt ea :)

Misha Abd Halim said...

Salam sis..
Boleh saya tahu macam mana cara nya nak buat rawatan utk mengandung ni?
Harap sis dapat berkongsi serba sedikit pengalaman sis..tq