the bloggers !

Monday, 29 July 2013

ramadhan . syawal . rumahtangga.

Assalamualaikum & hye semua! :)

last post 28 june 2013. wedding review. pastu senyaapp. sbb apa senyap? sebab malas. hewhewhew. kalau aku rajin nnt buat wedding review ea? ceh. bajet mcm ada yg menunggu2 je review ko kan cikCT. haha

even aku tak update blog pun hari2 aku bukak blog sendiri sbnrnya. sbb tgk blog list pastu blog walking dgn korang2. aku mmg tak tggl jejak. malas nk bg komen tp aku baca blog korang. hari2 tau. tp working hours jelah. hehe. kantoi mengular time keje!

majority ex-b2b update pasal ramadhan pertama as wife and husband. as mummy to be pun ada dah tau. congrats yunk! yg b2b tu taun depan korang blh dah menikmati perasaan 1st time tu. tak lama dah. setelkan majlis perkahwinan pastu dah boleh rileksssss! rasanya ramai yg majlis lepas raya ni. sbb aku tgk dlm grup TBO2013 pun mcm senyap sikit dah. mgkn sbb wedding dah tak ramai. tggl stok2 majlis lepas raya je. stok2 majlis sebelum raya rasa mcm last pun dlm awal jun aritu. pastu senyapppp. berhibernisasi masing2. trying to adapt a new life mgkn? anyway utk b2b 2013 yg lain. happy preps tau! :)

omak aih. giler panjang intro. cerita pun taktau dh nak tulis apa ni. haha. since ramaadhan dan syawal tahun ini adalah yg pertama untuk kami. inai pun baruuuu je nak habis ni. dah tggl hujung2 jari2 je. kiranya masih baru lg lah kan kami? minggu depan pun baru nak masuk 3 bulan kawen. tetiba mcm tak caya je dah kawen. haha. asal banyak nau baru ni weh??

nak cerita pengalaman berpuasa berbuka pertama sebagai suami isteri? kami biasa2 je since kami masih tinggal di rumah mertua. so semuaaanya disiapkan mertua. menantu dia yg rajin ni selalu bila dah sampai rumah mesti semua dah siap. so menantu yg rajin ni tlg cuci2 pinggan lps berbuka jelah. hewhewhew. sahur pun mcmtu jugak. menantu yg baik sangat ni bangun pun mertua yg kejut . my bad -_- . bangun je semua dah siap. selalunya menantu yg baik dan rajin ni akn buat air je. itupun jaraaaaaaaaaaang sangat. so basuh pinggan jelah menantu yg rajin dan baik ni  buat -_-

untuk syawal yg pertama ni apa ntah mimpi suamiku yg terchinta ni telah bersetuju untuk beraya di belah isterinya dahulu. hooooyeahhhhh! padahal sbnrnya minda dan emosi dah bersiap sedia dah nak bersyawal pertama di perantauan. chewaahhhh. so i is happy! walaupun raya ke dua nk kena balik teluk intan dah but i is happy jugak. hewhewhew.

tetiba je kan aku teringat. eh tak teringat lah. mgkn nk berpesan pada diri sendiri dan rakan2 yg lain. hal rumahtangga jgn sesekali cerita di facebook. NEVER! walaupun mgkn kita hnya berkias2 dan bukannya direct story tp org akn tetap faham. erti? aku yg baca status org ni pun rasa mcm tak sedap nk baca. im not a stalker tp kalau dah masuk kat dlm news feed 'terbaca' jgk kadang2 tu. ntahlah bagi aku kalau tak puas hati atau ada masalah dengan pasangan sekali pun berceritalah dgn sahabat yg terdekat. mgkn itu akan lebih menenangkan fikiran kita. peringatan untuk diri aku sendiri jgk ni. bukan sbb nk cerita pasal org tau. sbb kadang2 aku pun rasa mcm nk terlepas di fb. hampir jgk tertaip tapi cepat2 aku delete sbb org kat luar tu semuanya pandai2. mmg kita tak update kat fb 'aku gaduh dgn laki aku mlm td. gerammmnya aku! ' tp kalau kita update status ' sentap' , atau 'dia yang kau pilih ' . tiba2 je ko update mcmtu takde ribut takde angin. mesti org luar atau fbians blh tangkap apa yg sebenarnya berlaku kan? tak semua tp mgkn sesetengah org blh faham.  aku nk minta maaf sgt2 kalau ada yg baca blog aku ni terasa apa yg aku tulis tp aku tak ckp pasal korang tau. sbb fb korang pun aku takde tp aku cerita pasal diri sendiri. tak cerita pasal korang pun tau :)

panjang pulak i is terbebel. since aku pun mcm dah jarang dan mcm malas nk update blog sgt. maka nya, saya dan suami ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA untuk semuaaaaaaaaaaaaa yg sudi membaca blog picisan ku yg ntah pape ntah ni. berhati2 bila drive blk kampung ye :)


nah, nak bg lagi gambar perantin yg tak berapa nk baru ;p




p/s: 3 bulan dan masih lg menunggu bulan jatuh ke riba. masih berusaha. doakan kami ye :)


 ~kisah hati cikCT~

19 comments:

s h a said...

Hyep.Ape malas2 ni.Haha.Sha pon malas nak mengupdate.Plus bz ngan keje.Sha pon perasan ramai yg slow update time2 pose ni.

cT...sha pon still berusaha.Haha.Semoga kita same2 dapat rezeki.Amin. :)

Cik Jelita said...

FB bukan sahabat baik. truly. alhamdulillah, hubs n I sangat xgemor jadikan FB sbg medium asmaradana mahupun xpuas ati antara 1 sama lain. Bahagia biar kita yg rasa. Sedih, marah, biar kita bertenang dan bincang.

Miss Hidy said...

X sabar nak tunggu jaja junior..ahaks!
Malas nk update fb sekarang mcm da buhsan..
menda same je ari2 -.-

Diyana said...

inai nak habis tu... cepat2 topup...
pengantin baru di hari raya... muahaha

Nursaila Norman said...

ok la ni..sekali update panjang berjela..hilang bosan sekejap dpt baca entry time2 ni..hehehe..semoga ada rezeki awak x lama lagi :)) btl tu jaja..kalau apa2 berlaku jgn tulis sebarang..nnt kantoi..manusia ni pandai bt andaian..huhu

FIFI said...

Wowww..dah wish raya gitu..hahah..

cikCT said...

haa..tulah sha. majoriti pas kawen kurang sikit update *termasuk diri sendiri* pastu ditambah lg bulan2 pose ni kan. mmg salute lah sape yg rajin update blog tu kan. hehe

yes, ada geng! jom usaha sama2 jom. pastu nak share2 tips pun boleh kann. haha :)

cikCT said...

agreed!

cuma kadang2 mcm simpati jgk bila tgk ada yg jadikan fb as tempat meluah perasaan apatah lg ttg hal rumahtangga. hopefully org itu baik2 sahaja :)

cikCT said...

nak tggu jaja junior? tak lama lg keluar lah tp taktau bila. yg penting duit raya jaja jr siapkan banyak2 sbgai balasan tak dtg kenduri mak apak dia. haha

eh, ckp mcm dah ada je kan? haha. doakan aku tau. nnt mesti comel debab mcm aku ngn kicap. haha

cikCT said...

nk topup jgk ni tp nk tggu pas raya. nnt meriah mak ngah sgtlah pulak jarinya. hehe

cikCT said...

kita pun doakan rakan2 exb2b yg lain :)

nnt blh gathering2 bwk anak2 masing2. chewahh. hehe

kan saila kan. kita beringat sesama kita. dont share ur probs at fb. manusia kan bijakkkkkk sgt dgn andaian :)

cikCT said...
This comment has been removed by the author.
Puan Awin said...

chaiyok2...usaha lagi utk join kelab mom-to-be

kampung family husband kat teluk intan ke? x jauh dah dari umah awin, singgah la mai sini ;)

sarahhernyzar said...

Sara pun payah nk update blog skng... Tgh berdebor katanya... 29 hari lg yang.. Hahaha..

Puan Awin said...

la..kg husband kat hutan melintang je? dh dekat la nk ke umah awin, dlm 30 minit...umah awin dkt dgn politeknik sultan idris shah...ni no fon 012-2440245...agk2 klu nk singgah, calling ye...

cikCT said...

haha. tulah fi. sbb malas nau nk update blog kan. dah ada mood ni kena cepat2 wish raya. kalau tak kang takut jadik wish merdeka lah pulak. hahaha

fi apa cerita? lama dh tak nmpk kamu update blog :)

ayeen luvlie said...

3bulan hanimun period lg yangggggg!!!!!hanimun duluuu puas puasssss!:)

orked violet @ SYA said...

usaha lebih sket ct!heheh

whoaaa...suke gile 2nd pics. flawless sungguh kamu dlm pic tu.. ngeeee =)

merahitujambu said...

BESTNYA DAPAT RAYA UMAH AWAK DULU..SY KENA SOMI DULU..TP NASIB BAIK SERONOK..HEHEHE