the bloggers !

Tuesday, 16 May 2017

krik krik krik .

Assalamualaikum & hye semua! :)


marilah kita menconteng blog yg telah hampir setahun terkubur.
alhamdulillah masih ingt lagi password maka marilah kita membebel seketika.

sebelum terlupa,
teringin rasa nak cerita buat kenangan.
pengalaman mengandung kali 3.

Alhamdulillah, Allah beri rezeki pada kami sekeluarga.
di saat kami rasa mcm mustahil utk pregnant tanpa usaha TTC
tp bila Allah ckp kun fayakun. maka jadilah ia.

aku pregnant masa zhareef nak masuk 11 bulan.
mula2 tak percaya jgk sbb period mmg always tingtong.
lepastu susu pun takde mslh drop makinmeriah adalah.
tp sbb dah lama sgt tak period maka marilah kita ber upt.
yg peliknya walapun dah delay dekat 3 minggu still takde double line.
dah dkt 4 mggu baru detect pregnant.
plus takde morning sickness atau mabuk2 jadinya perasaan mcm mengandung tu takde.

bila p klinik utk scan pun tak nampak jgk kantung wlwpun ikut period sepatutnya dah prgnt 6 minggu,
rupa2nya tarikh period dgn pregnant tak sama. delay sebulan.


dah siap bukak buku dkt klinik kesihatan kgbaru.
sempat merasa 2 kali checkup.
kali pertama check up dah 8 mggu dan detect heartbeat baby.
kali kedua checkup selepas 3 minggu sbb nak sekalikan dgn check up zhareef setahun.
sepatutnya masa checkup baby dah 11 minggu almost ke 12 minggu.

tapi kuasa Allah, heartbeat xde masa scan. dan saiz kandungan dlm 8 ke 9 miggu.
tak sedar bila baby dah takde sbb aku mmg takde sakit perut bleeding mahupun setitik darah.

speechless!
dahla dtg cekup sekali dgn husband.
dia uruskan zhareef sbb zhareef kena timbang cucuk etc.
sementara aku jumpa doktor utk scan dan cekup.
bila keluar bilik doktor aku ckp dgn dia, baby dah takde.
dia mcm blur.
serius kitorg blur.
KK mintak dtg lg cekup 2 minggu. sbb mmg prosedur klinik kerajaan kena tggu 2 minggu utk pastikan yg baby mmg dah takde.

tp kami takmo tunggu lama2.
p cekup semula di klinik biasa dan klinik pakar.
mmg heartbeat baby dah takde plus saiz kantung pun dah makin mengecil.
kami decide untuk cuci awal tanpa perlu tunggu klinik kesihatan.
lagipun kami tak sanggup nk cuci dkt hospital gomen sbb memikirkan si zhareef masih menyusu badan.
kalau cuci dkt gomen, sah2 kena stay atleast 1 malam. mmg ada je stok susu utk zhareef tp zhareef takkan blh tido malam kalau tak mengempeng.

maka nya, kami decide utk cuci di Tunku Azizah Women & Children Hospital, Wangsa Maju.
alhamdulillah dipermudahkan semuanya,

check in pkl 10 pagi, masuk bilik OT pukul 2. check out pukul 7 sengah pada hari yang sama.

perasaan? taktau nak describe macam mana. sebab semuanya jadi terlalu cepat.
pregnant unexpected and tak pregnant pun unexpected.

Perancangan Allah.










 ~kisah hati cikCT~

2 comments:

Aimi Muhamad said...

lama sungguh tersepiii...

Allah sebaik-baik perancang. Mungkin ada rezeki yang lebih baik lagi Allah nak bagi tu.
Keep strong mummy.

Orked V. said...

next year jom yang =)