the bloggers !

Monday, 25 April 2016

Pengalaman bersalin

Assalamualaikum & hye semua! :)

Sementara tengah mood rajin.
konon2 nak rajin update blog mcm sya orked meletop *fliphair*

Macam yg aku pernah update sebelum ni. aku besalin di Gomabak Medical Center, Sri Gombak, Selangor. boleh google tempat tu kalau nk tau kat mana.

kenap aku bersalin situ? rasanya faktor utama sbb dia murah! haha. aku akui itu yg pertama dalam kepala yg kitorang kena fikir sbb company xcover pape kan *rindu unikl.sobsobs* lepastu of course sbb doktor dan nurses perempuan plus ada good review pasal doktor hamiza. wlwpun hospital dia biasa2 je sekurang2nya servis dia ok. dan yg paling penting dekat dgn rumah since time tu kitorg duduk rawang. dgn ofis pun dekat. kalau dr UTM tu ikut duke je dh blh exit sri gombak. walaupun mas 9 bulan aku dh prepare GL untuk hospital selayang dan HKL tapi di hati tetap letak GMC no 1. hihi. HKL stanby GL sbb takut terbersalin dkt opis. selayang pulak stanby sbb dekat dgn rumah. alhamdulilah rezeki dpt bersalin dkt GMC.

sebenarnya checkup monthly di KKIA kampung baru. masa dah 8 bulan baru checkup GMC. itupun ikut mood atau dlm erti kata lain tgk bajet. HAHA. tp cekup GMC pun dikira reasonable. sekali cekup scan consultation dlm rm95 tak sampai seratus. tak mcm al islam. sekali cekup rm150 kompem dlm tangan ;p

nak dijadikan cerita, si kecik dlm perut ni tak mo keluar ikut due which is sepatunya 11 november. seronok duk dlm perut bulat mak dia gamaknya. 12/11 cekup GMC. bila doc scan tgk baby dah 3.3kg. doc miza xbg overdue lama2 sbb takut si kecik mbesar dgn jayanya dlm perut. so dia bg last smapai 17/11. kalau xde tanda jgk sila serah diri ke hospital. sblm tu doc cek jalan dulu. katanya serviks masih tebal ke tinggi. baby mmg dh engage lama cuma rahim masih tebal lg. doc decide nk tlg bukak kan jln. menjerit sikitlah time tu. doc miza siap gelak lg. dia kata mcmni awk ckp sakit. contraction nnt lg sakit. aaaaa. mak dh takut time tu. masa doc miza tlg bkk jln tu dia ckp dh bukak 3cm. blh lah balik rilek2 bykan berjalan kalau nk beranak cepat. dia siap pesan lpsni, akn turun tanda darah atau lendir sbb jln dh bukak. so kena monitor kalau dhkeluar ketuban atau sakit kontraksi blh lah dtg ke hospital. dan mmg lps blk dr cekup tu blood spoting mmg sntiasa ada. aku blh pg kerja lg mcm biasa. hari jumaat pg ofis mmg monitor jelah spoting tu. so far blh kontrol lg. khamis jumaat turun naik tangga library smpai tingkat 4. punyalah ecxited nk beranak kan.

sabtu pagi, keluar lendir+darah. mak dah cuak time ni. siap kol doc hamiza lg. tp doc hamiza rilek je very the cool punya doktor tau. aku rasa kalau doc private lain dh suruh admit kot. dia ckp its ok sbb jln mmg dh bukak. dia tnya aku ada sakit atau pecah ketuban tak. aku cakap xde doktor sy cuak sb dh 3 hari keluar tanda yg ni yg mcm obvious sgt tanda tu. doc hamiza ckp kalau awk nk pg hosp utk cek blh je tp kalau awk tak bersalin harini nt penat je duduk hospital lama2. aku pikir btl jgk. lpstu kalau pg hosp mesti kena cekup bila cekup kena bayo lagi. HAHAHA. dasar penjimatan betul aku ni. last2 deciede dduk je rumah monitor baby. alhamdulillah baby behave. siap plan ptg tu nk pg jalan dkt taman layang2 selayang tp sbb hujan so tak jadik. konon nk jalan2 nk bg senang beranak lah kan.
tak puas hati tak dapat jln ptg tu aku ajak laki jln mlm lps maghrib. saje pusing2 aeon rawang. smapi pukul 10 aeon nak tutup aku ajak laki p uptown damansara pulak. sejujurnya aku penat. HAHA. tp sebab nk senang beranak bertabahla bwk perut mboyot ni ke mana2,



gambar paling mahal. btl2 mlm terakhir si zhareef dlm perut ibu. muka ibu dia pun dh kembang semangkuk bebenauu

sampai rumah dalam pukul 1 ke 2 pagi. blk rumah cuci2 muka tido. laki dgn adik aku (masa tu adik lelaki dh stanby dkt rumah sbb tau akk dia nk bersalin dah) sambung layan tgk bola. rasanya sampai pkl 4 kot diorg tgk tv. puul 5 lebih aku terbangun. terasa basah dah katil. pikir jap terkencing ke hape ni sbb mmg bgn nak p kencing. kejut laki dia mamai2. tanya dia , dia pun haruslah taktau kan. bgn duduk bgn duduk terkeluar lagi air sikit. ok kompem ketuban sbb aku baca air ketuban ni tak blh kontrol. aku terus bgn mandi semua. paksa laki bgn wlwpun dia smcm stres plus gelabah sbb baru tido tak sampai sejam. padan muka. haha. gelabah sbb aku gelabah. biasalah first time kan. kejut adik dia pun blur sbb masing2 baru tido kan. nasibla. haha. 

dalam pukul 6 kot kitorg terus ke gmc. nasib baik pg2 buta alhamdulilah jln tak jem. kalau tak jalan dr rawang nk ke sri gombak tu kompem jem sbb kena lalu pasar borong selayang dulu. dlm kereta kejap2 basah seat sbb ketuban asek keluar sikit2 je kan.

err, mengantuk pulak. sambung nt blh tak.;p


 ~kisah hati cikCT~

6 comments:

orked violet @ SYA said...

3 days later, kite pulak beranak. hahaha

high 5 sikit. kami buddies. kami team overdue! hahahahahahahahaha

(flipbawal)

Diyana said...

tu dia mama ct... m'besar dgn jaya nya ye...
hehehe

hayya linda said...

sambungan x abis lg ni :)

aryan azra said...

adoii tak sabar akak nak tunggu citer seterusnya nih

Zulieana FarEast said...

Hi sis...boleh share x telefon no dr. Hamiza tu coz she no longer in GMC. She also used to be my doctor during my 3rd baby..now I'm pregnant again and looking for her..tq

cikCT said...

Sis, email sy personal cahayaniza@yahoo.com utk dptkan no hp dr hamiza