the bloggers !

Monday, 13 April 2015

Previous pregnancy

Assalamualaikum & hye semua! :)

kalau sesiapa yang follow blog picisan ni, mesti tau yang dulu aku pernah pregnant kan? kalau yang tak tahu dan nak tahu cerita bolehlah korek entri2 lama ye. daku pemalas nak throwback. hehe

ok, cerita dia macam ni ada sorang kawan dia pregnant. lpstu dia tanya aku ttg previous pregnancy ku. dengan rela hatinya mestilah kita cerita kan sebab cerita berharga plus dah cerita lama. sedih memang sedih tapi dah Allah kata belum rezeki kami lagi masa tu. jadi kami kena redha.

cerita nya, kawan ni takut nak pi bukak buku sebab takut jadik mcm aku. what the??? ok masa ni rasa macam nak marah eh mmg marah dah pun tapi of kos wih the professionility lah kan. dia kata takut nak cek sebab takut ada benda buruk jadik kat kandungan. eh????

bagi aku kalau kita tak cek dari awl laaaaaagi lah kita taktahu kondisi baby macamna. sama ada dia berkembang ikut time dia atau pun tidak. kalau dah 12 minggu baru nak bkk buku lpstu ko scan tgk kandungan baru 6 minggu ko rasa ko nak percaya  ikut scan atau tarikh last ko period? kalau tanya doktor pun doktor tak blh jawab soklan tu tau x. sah2 dia akn ikut tarikh scan sedangkan ko memang pasti yg kandungan ko sepatutnya dah 12 minggu. tapi ko nak argue macamna kalau ko takde bukti. betul tak? doktor akn cakap yg ko ovulate lambat sbb tu tarikh scan tak sama dgn tarik ko last period.

dulu kandungan aku tak menjadi sebab tu masa 12 minggu kena buat abortion. D&C. patut tggu gugur sendiri tapi dah sampai 12w tak turun jgk so kandungan terpaksa digugurkan. dan yang best bila ada orang tnya macamna kandungan boleh tak menjadi? hurm. susah akak nak jawab soalan tu dik. jawapan dia hanya Allah yang tahu. setiap wanita yang mengandung mestilah mengharapkan kandungannya sihat sehinggalah selamat dilahirkan. aku pun tak pernah terfikir yg kandungan tu tak menjadi. sumpah tak pernah terpikir. bila dah jadi  macamtu baru aku mencari jawapan dan sebab2nya. tapi memang takde punca pun sebanarnya. bukan sebab ko makan nenas secubit sebab tu kandungan ko tak menjadi. sebab ko lasak sangat sbb tu kandungan tak menjadi. tak2. bukan sebab tu. sebabnya Allah dah aturkan yg kandungan tu tak menjadi. sifat percantuman dia tak sempurna sebab tu baby xboleh nak develop. kuasa Allah kan?

seriously aku sendiri takut bila aku pregnant lagi. takut nanti jadik macam kandungan lalu. siapa tak fobia weh. ko mengandung tiba2 bila ko scan baby takde. jantung takde semua takdelah ada kantung je. ko akn rasa fobia bila setiap kali ko nak scan sbb ko takut nak terima kenyataan yg baby ko mmg takde sebenarnya. tapi kawan2 aku selalu pesan kat aku, kalau Allah kata ada rezeki zuriat utk ko insyaAllah ada. kena percaya dengan kuasa Allah. ko buat lah macamna pun, ko makanlah makanan terbaik dalam dunia ni tapi bila Allah kata zuriat ni bukan untuk ko, siapa kita nak menolak apa yang Allah dah tetapkan.

kawan aku pernah cakap, baby dalam perut ni kebergantungan hidup dia dengan Allah lebih tinggi dari kita manusia yang dekat dunia ni sedangkan baby masih dalam kandungan kita lagi. jadi kita kena percaya yang Allah sentiasa lindungi zuriat dalam kandungan kita. kena doa selalu mintak dengan Allah pelihara zuriat dalam kandungan kita. insyaAllah semuanya akan selamat kalau kita percaya dengan kuasa Allah.

lama tak update blog, tiba2 update bagi ceramah pulak kan :p

 ~kisah hati cikCT~

6 comments:

Miss Red said...

Memang bila kita tgh preggy mcm2 perasaan akan dtng..hasutn syaitn ajak kita pk bukan2.tp lama2 kelamaan ianya akan hilang sendiri..bnykkn isighfar, mengaji berdoa, dktkan diri pada Allah....i smell a good news here "seriously aku sendiri takut bila aku pregnant lagi"..hehe... Tahniah ja..Take care.

cik mah said...

Tu lah. Kita hnya berdoa je kan..yg dlm badan semua kita xtau..allah sebaik baiknyer yakin ngan ketentuannyer..

misz sheyla said...

same mcm sye first pregnancy ..gugur scan xde heartbeat n xnmpk baby..doc kate kandungan xjadi... ...scan nmpk kantung aje...pregnant kali kedua takut jugak nk scan..tp dalam masa yg sama takut klau xtau ape jadi dlm perut..bila scan alhamdulillah nmpak baby...

Puan Awin said...

Previous pregnancy....kita sama2 diuji kan...allah maha mengetahui apa yg terbaik utk hambanya....

natasha said...

hi org melaka..;)
memang sis,kalau kita letak rasa kebergantungan kita pada Allah s.w.t,in shaa Allah kita akan beban yg ditanggung hilang serta merta..sy pun tgh berusaha utk jadi gitu sbb kdg2 sy lupa Allah saja yg kita ada tika kita rasa lost and numb,hasbunallahiwanikmalwakil..in shaa Allah..;)

PUAN PIA said...

Tahniah ct. Nt share usaha2 awk kt cn tau.bestnya, smga sy pn akn cpt jangkit dgn awk. Takecre alwiz tau.